Fra og med januar 2026 skal vi tilby fengselsbetjentutdanningen som en nett- og samlingsbasert deltidsutdanning hvor du kan jobbe i fengsel, samtidig som du studerer. Nå jobber vi med å planlegge gjennomføringen av deltidsutdanningen . Selv om ikke alt er ferdig avklart, har vi samlet svar på noen ofte stilte spørsmål.

Når begynner deltidsutdanningen?

Opptaket til desentralisert deltidsutdanning (DDU) skjer i oktober 2025 og deltidsaspirantene starter i januar 2026. 

Hvor mange deltidsstudenter skal det tas inn i 2026?

Vi skal ta opp 50 deltidsaspiranter, og alle regioner har fengsler som tilbyr desentraliserte aspirantstillinger. 

Hvem kan søke på studiet?

Alle som fyller opptakskravene til fengselsbetjentutdanningen kan søke. Samtidig tenker vi at denne utdanningen passer veldig fint for de som bor i nærområdet til fengselet som tilbyr utdanningen og som kanskje har en livssituasjon som gjør at den ordinære heltidsutdanningen i Lillestrøm ikke er like egnet.

Det er viktig å merke seg at heltidsutdanningen og deltidsutdanningen legges opp på to ulike måter. Mens man i heltidsutdanningen studerer tett sammen med mange andre aspiranter og ses fysisk hver dag, vil man på deltidsutdanningen ha et annet studiemiljø med digital undervisning og ikke like mange medaspiranter i umiddelbar nærhet. 

Kan man søke på både heltids- og deltidsutdanning?

Ja, du kan søke begge utdanningene, siden opptaket til heltidsutdanningen og deltidsutdanningen ikke skjer samtidig.  Det er to ulike søknadsprosesser, men studiene har samme opptakskrav. Det betyr at hvis man er kvalifisert til å søke heltidsutdanningen, er man også kvalifisert til å søke deltidsutdanningen. 

Må kandidater som søker på heltidsutdanningen også søke helt på nytt på deltidsutdanningen?

Ja, de må søke på nytt. Det er et nytt opptak og alle skal stille likt. 

Hvilke enheter tilbyr deltidsutdanningen?

Det er ni fengsler som tilbyr deltidsutdanningen sammen med Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS fra 2026. Alle fengslene er høysikkerhetsfengsler:

Nordland fengsel, avdeling høy sikkerhet Bodø 

Nordland fengsel, avdeling høy sikkerhet Mosjøen

Vadsø fengsel 

Tromsø fengsel 

Agder fengsel, Froland avdeling 

Bergen fengsel 

Hustad fengsel 

Kriminalomsorgen Innlandet, avd. utenlandske innsatte, høy sikkerhet, Kongsvinger

Ringerike fengsel 

Skal hele studiet være nettbasert?

Planen er at aspirantene skal følge undervisning hjemme, digitalt. Samtidig vil det legges opp til samlinger slik at man får gjennomført noe undervisning fysisk – slik som for eksempel fysisk maktanvendelse. Studieplanen til den desentraliserte deltidsutdanningen finner du her. 

Hvor mye studier skal det være for aspirantene på deltidsutdanningen?

For å ivareta kravene for å gi 120 studiepoeng,  vil rundt 60 prosent av tiden være studier og 40 prosent er arbeidstid. 

Skal det være lærere på fengslene som tilbyr deltidsutdanning?

Fengselet som skal ha deltidsaspiranter vil ha en eller flere praksisveiledere, som vil veilede deltidsaspirantene praktiske trening og refleksjon. KRUS sine ansatte  vil stå for undervisningen, som vil foregå nett- og samlingsbasert.

Skal fengslene lyse ut stillingene til deltidsutdanningen?

I følge aspirantforskriften er det KRUS som skal kunngjøre opptaket og lyse ut deltidsaspirantstilingene på vegne av de lokale fengslene. KRUS vil også gjøre saksbehandlingen for å se om søkerne oppfyller opptakskravene til utdanningen. De lokale fengslene skal sammen med KRUS gjennomføre intervjuer og fysisk test på opptaksdagene og til slutt innstille kvalifiserte kandidater til sitt lokale ansettelsesråd. 

Hvem skal ansette og ha personalansvar for aspirantene på deltidsutdanningen?

Det lokale fengselet der stillingene er utlyst skal ansette og ha personalansvar for deltidsaspirantene. De lokale fengslene e og KRUS vil sammen gjennomføre opptak av kandidatene og aspirantnemnda kvalitetsikrer søkerne opp mot kravene for å komme inn på studiet. Det er det lokale fengselet som innstiller de kvalifiserte søkerne til lokalt ansettelsesråd. KRUS vil ha overordnet ansvar for skikkethetsvurderingen i utdanningen. 

Får man fast jobb på den lokale enheten?

Man søker på en 100 prosent midlertidig aspirantstilling med tre års varighet , med 60 prosent studier og 40 prosent arbeid. Til sammen vil 40 % arbeid tilsvare pliktåret som heltidsaspirantene har etter gjennomført, betalt utdanning. Målet for kriminalomsorgen er å tilby fast jobb i etterkant, disse må lyses ut, og det avhenger av at det er en ledig stilling når aspiranten er ferdig utdannet. 

Hvor mye lønn får aspirantene på deltidsutdanningen? 

  • Stillingen lønnes i et spenn på kr 426 810 - 467 810
  • Lønnsplasseringen vil avhenge av ansiennitetsberegning.
  • Det utbetales tillegg for ubekvem arbeidstid (turnus) mens aspiranten er i praksis og i ordinær stilling.
  • Aspiranten kan ikke søke om studielån eller andre støtteordninger hos Lånekassen, fordi fengselsbetjentutdanningen er lønnet.