Sensor ved KRUS

Krav til eksterne sensorer

Ekstern sensor skal normalt: 

  • inneha minimum mastergrad i fagområder som er relevante for det aktuelle emnet
  • være ansatt i eller ha erfaring fra UH-sektoren
  • og/eller erfaring fra praksisfeltet

For emner som vektlegger praktisk kunnskap kan relevant yrkeserfaring godkjennes som tilstrekkelig kvalifikasjoner der mastergrad mangler.

Ekstern sensor kan ikke være tilsatt i bistilling ved institusjonen og heller ikke hatt engasjement som timelærer ved KRUS for det aktuelle eksamenskullet. Ekstern sensor kan ha gjennomført enkelte forelesninger i emnet. 

Ekstern sensor skal ikke være inhabil ovenfor noen av eksamenskandidatene. 

Avtale om oppdrag

Når du takker ja til et oppdrag som sensor hos oss vil du motta en oppdragsavtale som fungerer som en bindende avtale hos oss for den perioden oppdragsavtalen angir. Oppdragsavtalen mottas på epost og signeres digitalt.

Sensorer må lagre oppdragsavtalen digitalt og selv registrere oppdraget i selvbetjeningsløsningen Betalmeg i DFØ (se fremgangsmåte under Registrering av honorar).

Godtgjørelse

Oppdrag som sensor honoreres med utgangspunkt i retningslinjer for honorar [lenke]. 

Ny sensor?

Ta kontakt med oss på epost: eksamen@krus.no

Dersom du er ny sensor trenger vi informasjon om deg. Etter avtale, logg inn i Nettskjema med din BankID, og fyll ut alle feltene. 

Gjennomføring av sensur

Eksamenssystemet Wiseflow

På KRUS benyttes eksamenssystemet Wiseflow til alle eksamener. 

Til skriftlige eksamener får kandidatene eksamensoppgaven utlevert i Wiseflow, og skriver sin besvarelse eller laster opp denne i samme system. Sensorene får tilgang til besvarelsene og nødvendige dokumenter, og gjennomfører sensur i Wiseflow. 

Som ekstern sensor vil du få tilsendt individuell påloggingsinformasjon til Wiseflow. 

Se brukerveiledning for sensorer [lenke] og demonstrasjon av sensorverktøyet [lenke]. 

Sensormøter

Sensormøtene holdes kort tid før eller etter eksamen, og holdes fysisk eller digitalt, avhengig av eksamensform. Sensormøtene er en svært viktig del av kvalitetssikringen av sensuren. 

Hensikten med møtene er å drøfte eksamensoppgavene som er gitt eller skal gis, utveksle inntrykk av hvordan kandidatene har prestert eller problemstillinger som kan komme opp. Dette er med på å sikre kvaliteten rundt bedømmelse og sensur. 

Sensurbegrunnelse

Sensurbegrunnelse er viktig for kandidatens læring og forståelsen av sensurvedtaket. Det er intern sensor som gir begrunnelse, skriftlig eller muntlig etter sensors valg. 

Klagesensur

Det er ønskelig at sensorer til ordinær eksamen deltar i klagebehandlingen. 

Fristen for å klage på eksamensresultatet er innen tre uker etter at sensur er falt og behandlingstiden for klager er opptil én måned. 

All klagesensur gjennomføres uten at klagesensorene har informasjon om det første vedtaket, såkalt “blind klagesensur”. Klagesensorene får verken oppgitt opprinnelig karakter, sensors begrunnelse for denne eller kandidatens begrunnelse for klagen. Ved vestenlig karakteravvik med to eller flere karakterer fra opprinnelig sensur skal det foretas en ny vurdering ved at en sensor fra den opprinnelige kommisjonen og klagekommisjonen sammen kommer frem til riktig karakter. 

Registrering av honorar

Eksterne sensorer registrer selv timer i selvbetjeningsløsningen Betalmeg/DFØ for å få godtgjørelse/honorar for oppdrag ved KRUS.

Fremgangsmåte for registrering i Betalmeg

  1. I Trinn 1 Formål skriver du “Sensur KRUS.” Kostnadstilordning skal stå på standard. 
     
  2. I Trinn 2 Godtgjørelse trykker du på “Legg til ny godtgjørelse”. På beskrivelse kan du skrive "Sensor på KRUS" og registrer riktig dato for oppdraget. Du må også endre lønnart til 5550. Deretter legger du inn antall timer inkludert grunnhonorar og timesatsen som står i oppdragsavtalen og deretter ok. 
     
  3. I Trinn 3 Vedlegg trykker på du “Legg til vedlegg” og laster du opp oppdragsavtalen som du har signert og fått tilsendt en kopi av på din e-post. 
     
  4. I Trinn 4 kan du velge å legge inn en kommentar til godtgjørelsen. NB: Vi som jobber med eksamen har ikke tilgang til å se denne kommentaren, så hvis det er noe vi trenger å vite så må det sendes på e-post til eksamen@krus.no
     
  5. Trykk deretter på "Gå til innsending"
     
  6. Nå vil du få opp en oversikt over det du har registrert. Dobbeltsjekk at du har fulgt alle trinnene over før du trykker “Send til godkjenning”.
     
  7. Du vil deretter få opp en dialogboks om du vil sende inn - trykk “Send inn”.

Etter skjema er sendt til godkjenning vil det legge seg i menyen til venstre og ha status “Sendt”. Du kan følge med på status i denne oversikten. 

Merk at det vil være litt ulikt utsnitt om du benytter PC eller mobilløsningen av Betalmeg, men trinnene og knappene skal være de samme i begge løsninger. 

Se hvordan du bruker Betalmeg (lenker til filmer på Youtube - inkludert reklame hvis du ikke har et abonnement).