"Menneskerettigheter i fengsel" tar for seg en rekke sentrale temaer som er relevante for behandlingen av innsatte i norske fengsler. Boken gir en grundig innføring i: 

  • Retten til liv og helsehjelp 
  • Forbudet mot tortur og umenneskelig behandling 
  • Innsattes rett til privatliv og kommunikasjon med omverdenen 
  • Bruk av tvangsmidler, isolasjon og kontrolltiltak 
  • Behandling av sårbare grupper i fengsel 

Birgitte og Maria har lagt vekt på å gjøre innholdet lett tilgjengelig, både for studenter og ansatte i kriminalomsorgen. Boken er også relevant for jurister, advokater og andre som ønsker å få en dypere forståelse av menneskerettighetenes rolle i fengslene. 

Fokus på praksis og pedagogikk

I arbeidet med boken har forfatterne hatt som mål å gjøre juridisk teori så praktisk og pedagogisk som mulig:  

-Dette er en bok som vi håper vil være nyttig i arbeidet med innsatte. Vi har forsøkt å strukturere og skrive så praksisnært og pedagogisk som mulig. Tilbakemeldingene så langt har vært positive. Dette er en bok vi vil anbefale alle i kriminalomsorgen å skaffe seg, dersom man ønsker å være oppdatert på menneskerettighetene som gjelder i norske fengsler, forteller Birgitte og Maria. 

For alle som jobber med innsatte

Boken retter seg i første rekke mot aspiranter på fengselsbetjentutdanningen og studenter ved bachelorutdanningen i straffegjennomføring. Boken er også nyttig for ansatte i kriminalomsorgen, innsatte selv, advokater, domstoler og alle som er opptatt av menneskerettigheter. 

Gjennom hele boken viser forfatterne til relevant rettspraksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen og norske domstoler. De bruker eksempler fra Sivilombudet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og konkrete saker fra norske fengsler, noe som gjør teorien mer håndgripelig og praktisk anvendbar for leseren. 

Boken "Menneskerettigheter i fengsel" er nå tilgjengelig hos de fleste bokforhandlere, og vi anbefaler alle som jobber innen kriminalomsorgen eller som ønsker mer innsikt i rettighetene til innsatte, å skaffe seg et eksemplar.