Samlingsdatoer og eksamensdatoer for våren 2025
Samling 1: 13. og 14. januar 2025
Samling 2: 3. og 4. mars 2025
Samling 3: 7. og 8. april 2025
Samling 4: 5., 6. og 7. mai 2025
Eksamen: Muntlig eksamen gjennomføres 4. og 5. juni 2025
Emnets innhold
Mennesker som gjennomfører straff, befinner seg ofte i krevende og sårbare situasjoner. En stor andel innsatte og domfelte har store utfordringer med sin psykiske helse. Det å arbeide med disse innsatte og domfelte vil ofte være utfordrende for fengselsbetjenter og deres samarbeidspartnere, internt og eksternt.
Emnet er bygget opp rundt fire nettbaserte samlinger på til sammen ni dager. Under de tre første samlingene gjennomgås fenomenkunnskap om utvalgte psykiske lidelser, institusjonssosiologi, juridiske rammer, selvskading, isolasjon, aggresjon og vold. Fokus vil gjennomgående være teoretisk innsikt oghåndtering av ulike utfordringer. Kunnskap om forebygging, kommunikasjons- og samspillsfaktorer og menneskesyn/verdier vil stå sentralt.I den fjerde digitale samlingen skal deltakerne primært diskutere og reflektere rundt utøvelse av praktiske relasjons- og kommunikasjonsferdigheter. Her vil forebygging og håndtering av krevende situasjoner stå sentralt.
Forsknings- og erfaringsbasert kompetanse skal gi faglig grunnlag for forståelse, tiltak og intervensjoner. Dette emnet vil gi deg kompetanse om sentrale forhold vedrørende psykiske lidelser, aggresjon og vold, selvskading og isolasjonsproblematikk, og innfallsvinkler til å møte disse utfordringene. Du vil lære om hvordan du selv og dine kolleger kan ivareta egen helse og sikkerhet i dette arbeidet.
Søknad og opptak
Opptakskrav
Søker må være ansatt i kriminalomsorgen, være student ved en internasjonal utdanningsinstitusjon som KRUS samarbeider med, eller tilhøre en av kriminalomsorgens samarbeidspartnere. Søker må ha bestått fengselsbetjentutdanning eller ha bestått minimum 120 studiepoeng ved annet universitet eller høyskole. Internasjonale utvekslingsstudenter og ansatte i kriminalomsorgen prioriteres.
Studenter på bachelor i straffegjennomføring kan velge dette emnet som et valgfritt programemne.
Anbefalte forkunnskaper
Det anbefales at studenten har tatt KRUS3000 og KRUS3100 eller tilsvarende
Slik søker du
Du søker om opptak til enkeltemner i EVUweb.
- EVUweb åpner for søknader 15. november kl. 10.00.
- Søknadsfrist er 25. november
- Svarfrist for å akseptere tilbud er 1. desember
Det er i utgangspunktet "førstemann til mølla"-prinsippet som gjelder, og emnene kan ha ulikt antall ledige plasser. Dersom du søker på flere emner, er det tidspunktet du søker på som angir prioriteringsrekkefølge mellom disse. Husk derfor å søke først på det emnet du har mest lyst til å komme inn på.
Søknadsdokumentasjon
For å bli tatt opp som student ved et enkeltemne ved KRUS, må du være ansatt i kriminalomsorgen eller hos en av kriminalomsorgens samarbeidspartnere. For å dokumentere dette, må du i forbindelse med søknaden legge ved et skjema som arbeidsgiver har fylt ut. Lenke til nedlastbart skjema "Bekreftelse på ansettelse/tilhørighet" finner du under. Dersom du har søkt opptak til Bachelorpåbygg i straffegjennomføring inneværende år, har du i den forbindelse måttet dokumentere tilhørighet til kriminalomsorgen, og du trenger ikke fylle ut skjemaet under i tillegg. KRUS benytter skjemaet du sendte inn i forbindelse med BA-søknaden som dokumentasjon.
Læringsutbytte for emnet
Kunnskap
Studenten
- har bred kunnskap om utvalgte psykiske lidelser, aggresjon og vold, selvskading og isolasjonsproblematikk
- har kunnskap om juridiske rammer og organisering av psykisk helsetjeneste for innsatte og domfelte
- har kunnskap om relevante institusjonssosiologiske perspektiver
- har bred kunnskap om stressmestring og selvregulering
- har kjennskap til utvalgte forskningsbaserte metoder for fengselsbetjenters arbeid med psykisk ustabile innsatte og domfelte
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om kommunikasjons- og relasjonsferdigheter for å forebygge aggresjon og vold, selvskading og isolasjonsskader
- kan identifisere innsatte og domfelte med behov for tettere oppfølging og/eller profesjonell helsehjelp
- kan dokumentere og kommunisere observasjoner til relevante samarbeidspartnere
- kan reflektere over faglig utøvelse, vurdere og justere egen oppgaveutførelse
Generell kompetanse
Studenten
- har innsikt i relevante profesjonsfaglige og profesjonsetiske problemstillinger innen fagfeltet på individ- og systemnivå
- kan møte innsatte og domfelte med psykiske lidelser på en profesjonell måte
- kan på en nyansert og reflektert måte formidle sentralt fagstoff, teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig og muntlig
- kan bidra til utvikling av god praksis for ivaretakelse av innsatte/domfelte med psykiske lidelser og kolleger
Arbeids- og undervisningsformer
Emnet er nettbasert. Det forventes at studentene arbeider minimum 375 timer med emnet. I dette ligger deltakelse i nettsamlinger på Teams i sanntid, obligatoriske arbeidsoppgaver som det skal arbeides med i mellomperiodene og selvstudier.
Det legges opp til at studentene i gruppe og individuelt arbeider med teori og case/situasjon/problematikk/målgruppe hentet fra eget arbeidssted. Det skal arbeides med obligatorisk emneoppgave i mellomperiodene mellom samlingene. I en av samlingene vil det bli lagt vekt på bevisstgjøring av kommunikasjons- og samhandlingsferdigheter gjennom eksempelvis visning av simuleringer/scenarioer, og bruk av case.
Arbeidskrav
Det er tre arbeidskrav i emnet. Det er krav til deltagelse på samlinger og to obligatoriske innleveringer/arbeidskrav i forbindelse med en skriftlig, individuell emneoppgave tilknyttet selvvalgt case/situasjon/problematikk/målgruppe:
- Utkast til emneoppgave, minimum 1000 ord
- Ferdig emneoppgave, omfang 2500 - 3000 ord
- 80 % obligatorisk deltagelse på samlinger
Arbeidskravene vurderes til godkjent/ikke godkjent.
Alle arbeidskrav må være godkjent for å få adgang til individuell eksamen i emnet.
Beskrivelse av eksamen
Individuell muntlig eksamen via videosamtale/Teams, ca. 30 minutter.
Det benyttes to sensorer. Minst én av sensorene skal være ekstern.
Karakterskala/vurderingsuttrykk
Vurderingsuttrykket er en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått.
Rettigheter og plikter
Studentens rettigheter og plikter fremgår av forskrift om studiet bachelor i straffegjennomføring