Ingrid Rindal Lundeberg er førsteamanuensis ved KRUS med doktorgrad i rettssosiologi (UiB 2008).

Lundebergs forskningsinteresser er særlig knyttet til straffegjennomføring, soningsforhold, velferdstjenester og tverrsektorielt samarbeid, narkotikapolitikk og rusproblematikk, tilbakeføring og livet etter fengsel. Aktuelt forsker hun også på barn og unges egne erfaringer, perspektiver og kunnskap om straff, og årsaker til - og forståelser av barn og unges kriminalitet og kriminalitetsforebygging. Hun er blant annet leder for et pågående 3-årig forskningsprosjekt om straffedømte og deres barns levekår, og hvordan ulike negative hendelser i oppvekst kan ha betydning for unges livsløp, utenforskap og kriminalitet, og hvordan det kan gå bra - på tross av trøblete oppvekst og motgang. Lundeberg er en bred kvalitativt orientert forsker, men har også erfaring med gjennomføring og analyse av spørreundersøkelser på straffefeltet.

Lundeberg leder desistance-gruppen ved KRUS, som forsker på mennesker som begår kriminalitet og hvordan og hvorfor de slutter med det - og hva som kan gi hjelp og gjøre at det går bra. 

Hun er også emneansvarlig og underviser i BA 3207 om barn og unge i straffegjennomføring og i BA 3000 Kriminalomsorgen som virksomhet.

Bakgrunn

Lundeberg er rettssosiolog med doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Hun var visiting scholar ved UC Berkeleys Law School’s Jurisprudence and Social Policy Program. Tidligere har hun jobbet som postdoktor ved Universitetet i Bergen, som seniorforsker ved Rokkansenteret og Norce samfunn, redaktør for Tidsskrift for Velferdsforskning og som utvalgssekretær i Rusreformutvalget med utredningen NOU 2019: 26: Rusreform – fra straff til hjelp.