Sentrale definisjoner
Ordinær eksamen
Første eksamen som holdes i et emne, eller del av et emne.
Ny eksamen
Dersom du ikke består ordinær eksamen, har du mulighet til å ta eksamen på nytt.
Utsatt eksamen
Dersom du har gyldig fravær fra ordinær eksamen, kan du få utsatt eksamen. Fravær må dokumenteres med legeattest eller sykemelding.
Ny eksamen og utsatt eksamen arrangeres normalt samtidig, og tidspunktet settes så tidlig som mulig etter eventuell begrunnelse på karakter og klagebehandling.
Vilkår for adgang til eksamen
I bachelorstudiets studieplan og emneplaner finner du informasjon om vilkår for adgang til eksamen, som eksempel:
- godkjenning av eventuelle obligatoriske aktiviteter.
- obligatorisk oppmøte.
Oppmelding og avmelding eksamen
Studenten melder seg opp til ordinær eksamen ved å bekrefte utdanningsplanen. Ved ny eller utsatt eksamen har du selv ansvar for å påse at du har blitt oppmeldt av studieadministrasjonen.
Tidspunkt og sted for eksamen finner du i Studentweb. Ved muntlig eksamen finner du ditt tidspunkt for eksaminasjon i eksamensplattformen Wiseflow .
Ønsker du å melde deg av ordinær, ny og utsatt eksamen, må dette gjøres innen to uker før eksamen.
Beskjed om at du har meldt deg av eksamen, sendes på e-post til eksamen@krus.no
Ved avmelding har studenten normalt ikke adgang til eksamen før ved neste ordinære eksamen.
Forbedring av karakter kan kun skje ved ordinær eksamen.
Antall forsøk på eksamen
- Som student på bachelorstudiet ved KRUS, kan du ikke fremstille deg til vurdering i samme emne mer enn tre ganger.
- Får du nytt opptak til samme studieprogram etter et fravær på tre år, starter du på nytt med tre nye forsøk på eksamen.
- Godkjennes ikke bacheloroppgaven, kan du levere en omarbeidet versjon av bacheloroppgaven din for ny sensur én gang.
- Godkjennes ikke praksisrelaterte oppgaver på mindre enn 10 studiepoeng, og praksisperioden må gjennomføre på nytt, kan du levere en omarbeidet versjon av den praksisrelaterte oppgaven én gang.
Tilrettelegging på eksamen
Har du et helseproblem eller en funksjonsnedsettelse, som fører til ulemper under eksamen, kan du søke om individuelt tilrettelagt eksamen. Eksempler på tilretteleggingstiltak ved KRUS er:
- Utvidet eksamenstid
- Mindre rom
- Tilretteleggings utstyr, for eksempel ergonomisk utstyr
Frist for å søke er 15. september for høstsemesteret og 15. februar for vårsemesteret.
Du sender søknad om individuell tilrettelegging på eksamen via Nettskjema.
Dokumentasjon fra lege eller annen sakkyndig SKAL legges ved søknaden. Dokumentasjonen skal inneholde
- informasjon om hvordan funksjonsnedsettelsen påvirker gjennomføringen av eksamen
- anbefalinger av tilretteleggingstiltak
- dokumentasjonen må være signert og stemplet
Pensum som lydbok og e-bok, finner du hos Tibi - Biblioteket for tilrettelagt litteratur.
Ved søknad kan NAV Hjelpemiddelsentral gi gratis tilgang (personlig lisens) til lese- og skrive støtteprogrammet Lingdys Pluss. Mer informasjon om lese- og skrive støtte finner du hos Lingit.
Akutt behov for tilrettelegging
Dersom det oppstår et tilretteleggingsbehov etter at søknadsfristen har gått ut, må du sende inn en søknad så snart behovet for tilrettelegging oppstår. Det må framkomme i dokumentasjonen at behovet har oppstått etter søknadsfristen. Dokumentasjon må være vedlagt søknaden.
Tilrettelegging kan innvilges hvis det er praktisk gjennomførbart. Dersom det ikke er mulig å tilrettelegge for den aktuelle eksamenen, kan du søke om gyldig fravær på eksamen.
Sensur
Sensur kunngjøres i Studentweb. Sensurfristen er 15 virkedager (hverdager) fra eksamensdato jf. Lov om universiteter og høyskoler § 11-7 Gjennomføring av sensur.
Sensorveiledning er tilgjengelig i Wiseflow, når sensur er kunngjort.
Begrunnelse og klage
Be om begrunnelse
Fristen for å be om begrunnelse for karakter er innen én uke etter at sensur er kunngjort i Studentweb. Begrunnelsen skal være gitt innen to uker.
Ønsker du begrunnelse på muntlig eksamen, praktisk prøve eller annen bedømmelse som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve, må krav om begrunnelse fremsettes umiddelbart etter at karakteren er meddelt.
Klage på karakter
Klage på karakter gjør du i Studentweb.
Fristen for å klage på karakter er 3 uker fra sensuren er kunngjort, eller 3 uker fra du mottar begrunnelse. Klagesensur skal gjennomføres uten ugrunnet opphold.
Ved muntlig eksamen, praktisk prøve eller annen bedømmelse, som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve, er det ingen klageadgang på karakter.
Det er individuell klagerett ved gruppe-eksamen. En endring av karakter etter klage ved gruppe-eksamen vil bare gjelde for den som har klaget., jf. § 11-10 i Lov om universiteter og høyskoler.
Klage på formelle feil
Du kan klage på formelle feil ved eksamen. Dette kan for eksempel være feil i eksamensoppgaven, eksamensavviklingen eller sensuren.
Dersom det har skjedd formelle feil ved eksamen, kan det opprinnelige sensurvedtaket bli opphevet, og det kan bli gjennomført ny sensur eller arrangert ny eksamen. Du kan klage på det nye resultatet i tråd med reglene om klage på karakter.
Fristen for å klage er tre uker etter at du er eller burde være kjent med forholdene som ligger til grunn for klagen. Dersom du først har bedt om begrunnelse eller klaget på karakter, gjelder fristen fra tidspunktet du får begrunnelse eller klagesensur.
Ønsker du å klage på formelle feil, gjør du det i Studentweb.
Klager på formelle feil blir vanligvis behandlet innen en måned. Tar det lenger tid, får du beskjed om dette. Når resultatet er klart, får du vedtaket i brev eller e-post.
Fusk på eksamen
Fusk på eksamen er normalt handlinger som bryter med eksamensregler for å oppnå fordeler på eksamen. Mistanke om fusk kan også oppstå uforsettlig, når regler for kildehenvisning ikke følges. Regel om kildehenvisning gjelder også når AI tekstgenerator benyttes.
I Forskrift om studiet bachelor i straffegjennomføring § 9-6 Fusk defineres fusk eller forsøk på fusk ved eksamen eller prøve som blant annet
- å ha ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen
- å presentere andres arbeid som sitt eget
- å sitere kilder eller på annen måte benytte kilder i skriftlige arbeider, herunder egne tidligere arbeider uten tilstrekkelige kildehenvisninger
- ureglementert samarbeid mellom eksamenskandidater eller grupper
- å handle i strid med gjeldende regelverk eller retningslinjer for den enkelte eksamen.
Konsekvenser av fusk eller forsøk på fusk behandles av høgskolens klagenemnd. Annullering av eksamen eller prøve, teller som ett forsøk til eksamen eller prøve, jf. denne forskrift.
Vitnemål og karakterutskrift
Vitnemål blir automatisk tilsendt når bachelorstudiet er gjennomført etter normert studieprogresjon. Når studiet er fullført vil vitnemålet være tilgjengelig i Vitnemålsportalen.
Trenger du karakterutskrift for avlagte studiepoeng i løpet av studiet ditt, kan dette bestilles i Studentweb eller hentes i Vitnemålsportalen.
Tidligere bacheloroppgaver
Bacheloroppgavene i CORA er levert av studenter ved påbygningsstudiet til Bachelor i straffegjennomføring. Publiserte oppgaver har fått karakteren A eller B.
Spørsmål om eksamen?
Har du spørsmål om eksamen, kan du kontakte studieadministrasjonen på e-post eksamen@krus.no eller ta kontakt med Simon Friis Larsen i 4. etasje ved KRUS.