KRUS har siden 2016 jobbet for å forebygge overdosedødsfall gjennom å tilby opplæring til ansatte i kriminalomsorgen. Prosjektet «Forebygging av overdosedødsfall etter løslatelse fra fengsel» ble driftet av KRUS frem til 2022, og i 2023 ble prosjektet «Overdoseforebyggende tiltak under straffegjennomføring i samfunn» påbegynt. Begge prosjektene er finansiert av Helsedirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet. Gjennom prosjektene har ansatte ved fengsler, overgangsboliger, friomsorgskontorer og ND-sentre fått tilbud om å delta i opplæring. 

Veileder i overdoseforebyggende tiltak

David Steinsvik og Kristina Sjønnesen har utarbeidet en veileder i overdoseforebyggende tiltak som nå ligger tilgjengelig på våre nettsider

-Vi er veldig glade for å kunne utvide det overdoseforebyggende arbeidet til også å gjelde for straffegjennomføring i samfunn. Vi håper veilederen vil kunne hjelpe fengsler og friomsorgskontor til å arbeide strukturert og effektivt for å redde mennesker som er i fare for overdoser både under og etter straffegjennomføring eller varetekt, sier David. 

Med enkle grep kan alle ansatte i kriminalomsorgen bidra til å redde liv. Det gjøres gjennom å nå ut med informasjon om risiko og forebygging til de menneskene det gjelder. Videre kan personer under straffegjennomføring eller varetekt læres opp til å redde andres liv gjennom kameratredning.

Du finner og kan laste ned veilederen her

Markering av verdens overdosedag

31. august markeres verdens overdosedag for å minnes de som har gått bort og skape bevissthet rundt at overdoser kan forebygges. Dagen markeres i mange kommuner og de siste årene har flere fengsler markert dagen på ulike måter. Vi oppfordrer ansatte til å engasjere seg og vise støtte til alle som er berørt av overdoser. Du kan også melde deg på digital fag- og erfaringssamling om forebygging av overdosedødsfall 5. november. Påmeldingsfristen er 15. oktober. 

Meld deg på samlingen her