Viviann jobber som førstekonsulent ved elektronisk kontroll (EK) ved Akershus friomsorgskontor. Der følger hun blant annet opp domfelte som soner med fotlenke. Viviann følger saksgangen fra domfelte søker til hjemmebesøk, juridisk godkjenning og oppfølging gjennom hele soningsforløpet. 

- Jeg følger opp alarmer, kaller domfelte inn til avhør eller vi tar et hjemmebesøk for å sjekke rus og helse. Vi er alltid to personer på hjemmebesøket. En annen oppgave er å bistå politi og fengsel med å sette på motsatt voldsalarm der domfelte må ha lenke og har forbudssoner, sier Viviann. 

Spennende og i stadig utvikling 

Hun forteller at arbeidsdagen består av obligatoriske samtaler og oppfølging av domfelte, kontroll på sted av sysselsetting og uanmeldte kontroller i bolig. Viviann forteller at arbeidsdagene både er forutsigbare og uforutsigbare. 

- Man kan stå i mange situasjoner som må løses der og da. På hjemmebesøk kan du møte mennesker som ikke har boevne eller boligen ikke er egnet og tiltak må iverksettes. Jeg liker å få utfordringer og at jeg kan omstille dagene mine deretter. 

Viviann forteller også at det å jobbe med elektronisk kontroll (EK) er spennende fordi det er i stadig utvikling. 

- Vi går spennende tider i møte. Jeg liker at Kriminalomsorgen er nytenkende og ser muligheter innenfor EK. Nå snakkes det om å få fotlenke hvis man er i varetekt, og at brudd på ungdomsstraff skal omgjøres til soning med elektronisk kontroll. 

Fra sykehus til fengsel

Før Viviann søkte seg inn på fengselsbetjentutdanningen jobbet hun som hjelpepleier på ortopedisk avdeling på Ahus. Der møtte hun personer med skuddskader eller som var utsatt for vold og lurte alltid på hva som lå bak handlingene. Særlig en pasient gjorde inntrykk. 

- Jeg husker en pasient fra Ullersmo fengsel, som ble fulgt av to fengselsbetjenter. Han hadde forsøkt å ta livet sitt, og gjorde inntrykk også fordi han takket så pent for omsorgen han fikk og var en hyggelig fyr. Rett etter dette søkte jeg fengselsbetjentutdanningen. 

Det at det er en lønnet utdanning var også positivt for Viviann. Men det var det å bidra til endring som motiverte mest. 

- Jeg har alltid tenkt at man skal skille sak og person. Jeg kan fordømme handlingene men forsøke å lytte og forstå mennesket bak handlingen. 

Les mer om opptaket og å bli fengselsbetjent

Åpen, nysgjerrig og trygg på seg selv

Viviann er tydelig på at det er viktig å forstå at arbeidsdagene i Kriminalomsorgen til tider kan være tøffe og utfordrende.

- Min praksis i høysikkerhetsfengsel for mange år siden var preget av mye underbemanning og jeg tenkte at dette er ikke en jobb for meg. Men så var jeg så heldig å få jobb ved en overgangsbolig og nå de siste 12 årene har jeg jobbet i friomsorgen. 

Kolleger er viktig når arbeidsdagene byr på utfordringer, og Viviann tror at det er viktig for en fengselsbetjent å være åpen, lojal, lyttende, nysgjerrig og trygg på seg selv. 

- Man må være en støttende kollega og vise at man bryr seg, på godt og vondt. Hvis man liker å jobbe med mennesker så er dette virkelig jobben for deg. Du kan bidra til endring og motvirke ny kriminalitet, sier Viviann. 

Les om 12 fakta om fengselsbetjenter

Om friomsorgen

  • Det er friomsorgskontorene til Kriminalomsorgen som har ansvaret for gjennomføringen av straff utenfor fengsel
  • Det finnes friomsorgskontorer i alle regioner i Norge 
  • Straff i samfunnet kan gjennomføres som: 
    • Bøtetjeneste
    • Fotlenke (elektronisk kontroll)
    • Narkotikaprogram med domstolskontroll 
    • Program mot ruspåvirket kjøring 
    • Samfunnstraff